Een dakkapel aan de voorzijde van je huis kan een enorme verrijking zijn van je woongenot. Hoewel dit in de meeste gevallen gewoon mogelijk is, stellen sommigen gemeenten hier toch regels voor op. De exacte richtlijnen voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van je huis bespreken we hier.
1. Straatbeeld en esthetische harmonie
Voor vrijwel iedere gemeente geldt het belang bij een aantrekkelijk aangezicht van woningen binnen hun gemeente. Het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van je huis kan hier inbreuk op maken en daar vinden verschillende gemeenten iets van. Zij hechten in dat geval veel waarde aan het straatbeeld en de esthetische harmonie in de wijk onderling. Om die reden kan het dus zijn dat vergunningsvrij plaatsen niet mogelijk is. Gelukkig kunnen wij je goed helpen bij het ontwikkelen van een professionele vergunningsaanvraag.
2. Afmetingsrichtlijnen voor een dakkapel aan de voorzijde
In iedere gemeente (soms zelfs voor een wijk- of woning in het specifiek) gelden er andere regels voor de afmetingen van je dakkapel aan de voorzijde. Zelfs wanneer je een ‘go’ hebt voor het plaatsen van een dakkapel, moet deze soms nog aan diverse afmetingsvoorwaarden voldoen. Er geldt dan vaak een maximale hoogte, breedte en soms zelfs diepte. Dit wordt streng gecontroleerd en het is dus goed om hier voldoende advies en informatie over in te winnen.
3. Regels voor de esthetiek van je dakkapel aan de voorzijde
Naast regels voor afmetingen, kan de gemeente ook regels opgesteld hebben voor de esthetiek van een woning. Hieronder vallen regels die de uiterlijke kenmerken beschrijven waar je dakkapel aan moet voldoen. Het kan zijn dat een dakkapel een bepaalde kleur moet krijgen of vervaardigd moet worden uit een specifieke materiaalsoort om een harmonieuze esthetiek in de wijk te waarborgen.
4. Tradities en cultureel erfgoed
In sommige gebieden kunnen er, naast regels voor esthetiek en afmetingen, ook regels gelden die te maken hebben met tradities of cultureel erfgoed. In dat geval hecht de gemeente veel waarde aan historische elementen en cultuur gerelateerde zaken. Het kan zo zijn dat er om die reden geen dakkapel aan de voorkant van je huis geplaatst mag worden, maar bijvoorbeeld wel aan de achter- of zijkant.
5. Lokale eisen die betrekking hebben op je wijk of straat
Er kunnen tevens regels gelden die gaan over lokale zaken die alleen betrekking hebben op je straat of de wijk waarin je woont. Vraag hier eerst naar alvorens je start met de realisatie van je ideale dakkapel.
6.Tips voor een prettige samenwerking met lokale autoriteiten
Wanneer je er helemaal over uit bent dat een dakkapel aan de voorkant van je woning de perfecte oplossing is, raden wij aan om eerst met de lokale autoriteiten in gesprek te gaan. Het is namelijk beter om je plan eerst voor te dragen, alvorens je start met de uitwerking bij een dakkapelspecialist. Zo voorkom je problemen met de gemeente en weet je zeker dat je een dakkapel laat plaatsen die niet alleen aan de eisen van alle belanghebbenden voldoet, maar ook aan je eigen wensen.
7. Vergeet je buren niet!
Heeft er nog niemand in je straat een dakkapel laten plaatsen aan de voorzijde? Of heeft iedereen juist een dakkapel aan de achterkant van hun woning geplaatst? Misschien zijn er dan een aantal buren die je dakkapel liever op een andere plek zien verschijnen. Het is beter om eerst in gesprek te gaan met je buren, zodat je zeker weet dat je geen hinder zal ondervinden van de bouw en je buren natuurlijk ook niet.
Advies nodig over een vergunningsaanvraag of een dakkapel aan de voorkant van je huis? Bel ons!
Wij adviseren je graag over het professionaliseren van je vergunningsaanvraag of het realiseren van een dakkapel aan de voorkant van je huis. Bereik ons op 030 – 272 06 42 of stuur ons een bericht.