Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel?

Een vergunning voor je dakkapel? Dat kan in sommige gevallen weleens nodig zijn. Een dakkapel laten plaatsen is de perfecte manier om meer ruimte en licht in je woning aan te brengen. Het is daarnaast een populaire manier om de woningwaarde te verhogen én om te verduurzamen. Kortom: erg aan te raden dus. Maar, alvorens je enthousiast een adviesgesprek met ons inplant, is het verstandig om te controleren of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Wij vertellen je alles over de voorwaarden, regels en mogelijkheden, zodat je goed voorbereid aan de slag kan.

De verschillende constructiemogelijkheden van een dakkapel (en een vergunning)

Voor de verrijking van je woning met een dakkapel heb je de keuze uit talloze variaties op de constructie. Je hebt de mogelijkheid om deze namelijk helemaal naar eigen wens samen te stellen. Zo kan je een dakkapel over de gehele breedte van de ruimte trekken of juist besluiten om dit voor een klein deel te doen. Daarnaast heb je nog een ruime keuze uit verschillende soorten kozijnen en glaswerk, die je ook nog eens in diverse kleuren kan laten maken. Mogelijkheden genoeg dus.

Hoewel de keuzemogelijkheden echter zeer rooskleurig zijn, kan het dus wel zo zijn dat de gemeente bepaalde regels heeft opgelegd voor het plaatsen van een dakkapel in je stad-, wijk- of specifiek voor je woning. In dat geval dien je eerst een vergunning aan te vragen bij de gemeente.

Waarom verschillen de regels per situatie of per gemeente?

Er is een reden waarom het plaatsen van een dakkapel niet zomaar toegestaan is. Iedere gemeente heeft andere regels opgesteld voor het realiseren van deze constructie. Die regels hebben te maken met:

  1. Ruimtelijke ordening
    Om ervoor te zorgen dat de ruimtelijke ordening in hun gemeente behouden blijft, zijn er regels opgesteld om afwijkingen in bijvoorbeeld architectuur te voorkomen. Daarnaast moet er soms ook rekening gehouden worden met andere aspecten, zoals schaduwvorming.
  2. Veiligheids- en bouwvoorschriften
    De gemeente wil dat de natuur beschermd wordt en dat bouwwerken veilig gerealiseerd worden. Soms stellen ze hier specifieke eisen aan, welke anders kunnen zijn voor elke gemeente. Diverse risicofactoren op lokale basis kunnen hier de aanleiding voor zijn. Denk aan brandveiligheid en privacy factoren.
  3. Monumentaal pand
    Een vrij logische, maar toch belangrijke reden voor een vergunning voor je dakkapel, is dat je in een monumentaal pand woont. Om de historie te behouden en geen concessies te doen in belangrijke architectuur worden voor monumentale panden vaak geen vergunningen voor een dakkapel afgegeven. Het is echter nooit verkeerd om toch een vergunning aan te vragen.
  4. Lokale belangen
    Tot slot kan een gemeente ook bepaalde lokale belangen hebben bij het niet afgeven van een vergunning voor een dakkapel. Lokale tradities of culturele redenen kunnen hiervoor de aanleiding zijn.

Maakt het nog een verschil of je een dakkapel aan de voorzijde- of achterzijde wil plaatsen?

Ja, een vergunning voor een dakkapel kan geweigerd worden, omdat de gemeente bijvoorbeeld enkel een dakkapel aan de voor- of juist aan de achterzijde van de woning goedkeurt. Ook hier hebben we weer te maken met lokale regels en bevindingen. Belangrijk dus om altijd goed te controleren óf een dakkapel vergunning nodig is en zo ja wáár en hoe deze vervolgens geplaatst mag worden.

Hoe kom je in aanmerking voor een vergunning?

Het aanvragen van een vergunning doe je bij de gemeente, maar wij kunnen je hier uiteraard bij helpen. Om ervoor te zorgen dat je op de juiste wijze een vergunning indient, hebben wij diverse pakketten samengesteld voor je vergunningsaanvraag. Zo weet je zeker dat je aanvraag op professionele wijze wordt ingediend.

Hoe lang duurt het voor je een vergunning krijgt voor je dakkapel?

Wanneer het nodig is om een vergunning aan te vragen voor je dakkapel, kan je vanaf het moment van indienen ongeveer rekenen op 4 tot 8 weken wachttijd. In sommige gevallen kan je bij de gemeente gebruikmaken van een flitsvergunning. Is dit mogelijk, dan heb je vaak al binnen 3 dagen je vergunning op zak.

Goed nieuws: in de meeste gevallen heb je géén vergunning nodig!

Hoewel het altijd verstandig is om eerst te controleren of een vergunning voor je dakkapel noodzakelijk is, heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. De meeste woonwijken en woontypen in Nederland beschikken namelijk over, algemeen gezien, dezelfde vrijheid voor het plaatsen. Voor alle zekerheid: doe altijd even de dakkapel vergunning check met ons en je kan zonder zorgen aan de slag met verbouwen!

Meer informatie over de dakkapel vergunning check? Neem contact op!

Benieuwd of je een vergunning nodig hebt of heb je hulp nodig met een vergunningsaanvraag? Wij helpen je graag verder. Stuur ons een bericht of neem contact op met 030 – 272 06 42.

Spreekt onze visie u aan?

Vraag een offerte aan

Geen opdracht staat ons tegen, wij realiseren puik maatwerk voor iedere aanvraag. Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag.