Mag ik een dakkapel plaatsen? – Wat u moet weten voordat u begint
Een dakkapel is een slimme manier om extra ruimte en licht te creëren op zolder. Of u nu een thuiskantoor, slaapkamer of een speelkamer voor de kinderen wilt maken: een dakkapel biedt de oplossing. Maar voordat u begint met het plaatsen van een dakkapel, is het belangrijk om te weten of u überhaupt een dakkapel mag plaatsen. In deze blog leggen we dan ook uit wat de regels zijn en waar u rekening mee moet houden, zodat u goed voorbereid aan de slag kunt gaan.
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?
Eén van de eerste dingen waar u over na dient te denken bij het plaatsen van een dakkapel is of er een vergunning nodig is. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, zoals de afmetingen, de locatie en de uitstraling van de dakkapel. Over het algemeen geldt dat u zonder vergunning een dakkapel mag plaatsen aan de achterzijde van uw huis, mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen: de dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter en moet minimaal 50 centimeter van de daknok en de dakrand blijven.
Een andere voorwaarde waar u aan moet voldoen voor het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning is de plaatsing. De dakkapel moet op het achterdakvlak of een zijdakvlak staan dat niet naar de openbare weg – of naar openbaar groen – gericht is. Ook het uiterlijk is van belang. Zo moet de dakkapel een plat dak hebben en de zijkanten moeten ondoorzichtig zijn. De dakkapel mag geen opvallende kleuren of materialen hebben die sterk afwijken van het bestaande dak. Het is belangrijk om te controleren bij uw gemeente of uw dakkapel voldoet aan de regels voor vergunningsvrij bouwen. Per gemeente kunnen de regels namelijk verschillen.
Dakkapel aan de voorzijde
Mag ik een dakkapel plaatsen aan de voorkant van het huis? Dat mag, maar de kans is vrij groot dat u een vergunning nodig heeft. Dakkapellen aan de voorzijde van de woning hebben een grotere impact op het straatbeeld van de buurt en gemeenten kijken hier dan ook strenger naar. Bij de aanvraag van een vergunning wordt onder anderen gekeken naar de esthetische waarde en of de dakkapel past bij de stijl van de andere woningen in de straat en buurt.
Wat komt er kijken bij een vergunningsaanvraag?
Alvast goed om te weten: het aanvragen van een vergunning voor uw dakkapel kan wat tijd en moeite kosten. Toch is het belangrijk om dit goed te doorlopen en als u hulp wilt hebben bij het aanvragen van een vergunning is dit altijd mogelijk. Er dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente en dit kan tegenwoordig vaak online via het Omgevingsloket. Bij de aanvraag moet u onder anderen bouwtekeningen en foto’s van de bestaande situatie indienen. Houd in ieder geval rekening met een doorlooptijd van enkele weken tot maanden, afhankelijk van de drukte bij de gemeente en de complexiteit van de aanvraag. Het is van belang om de vergunning zo professioneel en nauwkeurig mogelijk aan te vragen dus wat hulp van een specialist is geen overbodige luxe.
Kies de juiste partner voor het realiseren van een dakkapel
Wilt u ook graag een dakkapel plaatsen maar loopt u tegen zaken aan waar u wat deskundige hulp bij nodig heeft? Dan raden we aan om in zee te gaan met een specialist als Zolderverbouw Larenstein. Zij helpen u niet alleen bij het plaatsen van de dakkapel op uw woning, maar kunnen u eveneens adviseren over de mogelijkheden en de regels, zoals de benodigde vergunning. Het plaatsen van een dakkapel biedt namelijk veel voordelen, maar het is wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Neem contact op met Zolderverbouw Larenstein en u weet zeker dat het goed komt!